Wednesday, November 3, 2010

AKU DI MANA?

Baru ja dengar tentang penangkapan seorang pelajar perempuan university sana’a yang ditangkap kerana nombor telefonnya tertulis pada bungkusan yang dihantar daripada yaman ke amerika syarikat. Selepas dapat membuktikan yang dia tak bersalah. Beliau pun dibebaskan. Dikatakan bahawa orang yang menghantar bom tersebut masih berada di Yaman. Kedutaan pun keluarkan arahan melalui persatuan di sini supaya jangan suka-suka keluar malam sebab pemeriksaan banyak dijalankan di luar.

…………..dalam masa yang sama…………………………….

“Bancik, doa kat kami di sini. Banjir teruk kat jitra!!!..”

“Kami baru ja balik angkat barang kat klinik. Huh…Nasib baik sempat.”

“Sekolah al azhar cuti sampai hari ahad sebab tak dak jalan nak pi sekolah.”Dalam masa yang sama letusan gunung berapi di Indonesia yang menakutkan ramai orang di situ. Macam-macam yang berlaku.

Ramai orang kata jangan pergi ke yaman. Bahaya dengan keadaan dan berita-berita letupan kat sana. Takut laaaa…

Kalau kita renung balik. Semua tempat ada musibah dan ujian. Cuma berlainan bentuk dan sifat. Tak perlu nak lari sebenarnya. Jika kita takut dengan keadaan sekeliling, maka kita tak akan dapat berubah dan akan terus berlari dari masalah dan ujian.

Bukan apa sebenarnya. Sebab ramai orang yang takut nak hantar anak mai mengaji di yaman sebab takut dengan berita-berita luar negara. Tapi, bila kita yang tinggal kat sini tak rasa apa-apa kejutan pon. Alhamdulillah. Rasa keadaan seperti biasa ja. Mungkin berita tu yang tulis lebih-lebih.

Banjir yang berlaku pun bila dengar. Ya allah! Memang seram. Air yang naik tinggi menambah mangsa banjir sehingga beribu-ribu. Tapi bila tanya dok buat apa?......sempat lagi rehat dan tidoq dan tengok tv, sempat lagi main internet walaupun dikelilingi air dan jiran yang masih dalam kesusahan. Teruk sangat ka macam tu?

apa pon yang berlaku kita kembali dan hanya berserah kepada Allah SWT. banjir kali ini mungkin sebagai peringatan kepada kita untuk lebih bersedia dengan ajal bila bila masa sahaja.

hasbnallahuwani'mal wakiil!!!!!

Moga allah beri kekuatan kepada kita untuk menghadapi ujian dan musibah di dunia ini.

1 comments:

ummu_abdullah said...

Peringatan yang terkesan... Yuk! tingkatkan amal... terus mujahadah...

Post a Comment